Triple P

Of je nu WebEx, Teams of MiCollab gebruikt om digitaal samen te komen, er gelden wat tips die universeel zijn om effectief te kunnen videobellen.

 1.  Kom op tijd!
  Alles begint bij het zorgen dat je op tijd bent voor de meeting. Niets zo vervelend als het wachten op die ene collega waarbij zijn meeting uitloopt. Gebruik je een voor jou onbekende toepassing? Zorg dan dat je eerder start om alles in te regelen, dat kan de eerste keer even in beslag nemen.
 2. Opsplitsen
  Effectief vergaderen in grotere groepen? Veel apps hebben de mogelijkheid om een afsplitsing te maken, zo ook Microsoft met Breakout Rooms. Zo voorkom je een kakofonie en heeft iedereen de mogelijkheid om zijn of haar bijdrage te doen.
 3. Verbinding
  Zorg voor een stabiele verbinding om stotteren te voorkomen. De eisen voor minimale bandbreedte verschilt per toepassing, maar voor Cisco Webex geldt bijvoorbeeld voor HD-video 2,5 Mbps (ontvangen) en 3,0 Mbps (verzenden). Voor Nederland zijn dit geen zware eisen en voldoet eigenlijk elke provider aan deze snelheid, ook bij jou thuis. Toch kan slecht wifi-bereik er voor zorgen dat de snelheid van je verbinding rap omlaag gaat of internet onstabiel wordt. Voldoe je niet aan deze snelheden? Dan kan zowel het beeld als geluid gaan haperen, met uitval als gevolg.
 4. Houd het thuisfront op de hoogte
  Opeens een hond of een kat in beeld tijdens de vergadering, kan in eerste instantie lachwekkend zijn, maar kan bij herhaaldelijk voorkomen gaan irriteren. Informeer daarom de personen in huis dat je met enige tijd in een meeting stapt, zij wellicht ook in beeld kunnen verschijnen en zorg er voor dat huisdieren op een geschikte locatie zijn zodat ze niet voor overlast kunnen zorgen.
 5. Verander je achtergrond
  Dat behang met felle kleurtjes staat misschien leuk in je slaapkamer en dat de was even moet drogen op het wasrek in de woonkamer kan best, maar het kan collega's behoorlijk afleiden. Alle collaboration tools hebben de optie om je achtergrond te veranderen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je achtergrond te vervagen of compleet te veranderen. Zo werk je bijvoorbeeld uit een fictief, opgeruimd kantoor of een rustige achtergrond.

Meer weten over collaboration tools? Bij Triple P leveren we meerdere toepassingen en vinden we altijd de tool die het meest geschikt is voor jouw organisatie. Klik hier om meer te lezen welke dat zijn en hoe we dat doen.